Lilian stopt met drinken en is zoekende

Lilian stopt met drinken en is zoekende


Lilian Finn is een 31-jarige auteur, spreker en designer, getrouwd met C. en moeder van N. (4). Haar hoofd is vaak een grote warboel vol anekdotes uit haar eigen leven. Favoriete plekje in huis: de wc, waar een groot bord hangt met foute magneetjes en foto’s van mooie momenten. In iedere column van haar hand, neemt ze je mee in haar gedachten en showt ze een magneet!

Zo, het hoge woord is er uit. Ik ben gestopt met drinken. Nou ja, water, koffie en cola gaat er nog wel in. Het gaat om mijn alcoholconsumptie. Tegen het stoppen daarmee heb ik langere tijd aangehikt. Ik hou van een wijntje op zijn tijd. Het geeft me een heerlijk gevoel om even rustig te zitten en tijd te nemen om bewust te genieten. Voor mij staat het ook voor gezelligheid. Even met de meiden het terras op, een borreltje drinken of een verjaardag of tot diep in de nacht feesten.

Ook tijdens een avondje thuis op de bank, kan ik ontzettend van een glas rode wijn genieten. Slechte romcom erbij en een betere avond kan ik haast niet voorstellen. Ja, ik weet dat ik oud klink als ik dat soort dingen uitkraam. Ben ik ook. Soort van dan. Want ik kan ontzettend genieten van mijn rust. Dat is een van de hoofdredenen dat ik in eerste instantie wilde minderen. Altijd al een onrustige slaper geweest en mijn (verhoogde) alcoholconsumptie hielp daar absoluut niet bij. En ik merkte dat ik ongemerkt zo een fles wijn in me eentje kon nuttigen. Zonder daar de volgende dag last van te hebben. Ook niet zo’n best teken.

Tenminste, ik dacht dat ik er geen last van had. Mijn lontje was wel kort en ik kwam er achter dat ik drank ook gebruikte om verdriet weg te drukken. Verdriet dat eigenlijk een plekje zou moeten krijgen. Waar ik mee aan de slag moet. Nu ik een tijdje niets meer nuttig, merk ik dat ik beter slaap, helderder ben en meer geduld heb. Onbewust voelt mijn lijf fitter zonder overmatig gebruik van drank plus de benodigde hapjes die daarbij hoorden. En of ik nooit meer een drankje neem? Dat weet ik niet. Ik sluit het niet uit. Maar voor nu is stoppen de beste beslissing die ik voor mezelf en mijn gezin kan nemen.

Nu ben ik zoekende. Want voordat ik besloot met stoppen, heb ik nog wat nieuwe drankjes uitgeprobeerd. Zo dronk ik op vakantie een fles Champagne in Champagne. Maar de ultieme laatste favorieten waren de Pornstar Martine en Peachtree of Apfelkorn gemixt met Sprite. Mijn zestienjarige zelf zou ontzettend jaloers zijn geweest dat ik volwassen genoeg was en dus voldoende geld had om dat te bestellen.

Alleen waar de 0.0 biertjes nog best te haggen zijn, is wijn zonder alcohol over het algemeen echt niet te doen. Hele zure druivensap, wat ik echt niemand zou aanraden. Laatst wel goede alcoholvrije Mimosa gemaakt tijdens een verjaardagsborrel met de meiden. Bewust, aangezien er een paar borstvoeding geven en een paar met de auto waren. Daarnaast had ik ook gewoon rood en wit in huis, maar het enige wat aan het eind van de avond op was, was dus die Mimosa. En weet je wat? Het was een van de gezelligste verjaardagen die ik in lange tijd heb gehad.

Copyright © 2022 | Lilian Finn