Klinkt lekker vaag, hé? Want wat zegt het nu helemaal, dat schrijven op gevoel. Wat ik er mee bedoel is dat je in staat bent om wat in je hoofd, hart en/of lijf zit op (het digitale) papier te krijgen. Waar anderen het hebben over van je afschrijven, emoties op papier zetten of brieven aan jezelf, heb ik het over schrijven op gevoel.

Waarom? Ik ben van mening dat iedereen kan schrijven.

Ja. Jij dus ook.

Daarbij heb ik het niet over foutloos schrijven. Of over de juiste grammar toevoegen. Wat mij betreft schrijf je een verhaal zonder interpunctie. Het doel van schrijven op gevoel is niet om het perfecte verhaal te maken.

Voor de perfectionisten onder ons (hallo, ik hier 🙋‍♀️), is dat best een lastige opgave. De methode die ik voor mezelf daarin ontwikkelde bestaat uit vijf simpele stappen, waarbij je vooral bezig bent met het overbrengen van een gevoel. Creëren van rust in je hoofd door alles er uit te halen. Te kunnen uiten wat je in real life niet onder woorden kunt brengen. Die (liefdes)brief te schrijven, waar je al tijden tegen aan hikt.

In vijf stappen jouw gevoel op papier

Veel dingen in mijn leven zijn al moeilijk zat. Dat zou bij jou niet anders zijn. Dus waarom zouden we het moeilijker maken dan dat het is? Mijn methode bestaat uit vijf stappen en dan garandeer ik je dat je zelf verder kunt. Ik deel ze in een workshop of in mijn werkboek, bij deze alvast een klein inkijkje.

 1. Eigen woorden of toch niet?
  Er zijn namelijk meerdere wegen die naar Rome lijden, dus ook meerdere manier van gevoel op papier zetten. Daarom staat de eerste opdracht in het teken van kiezen uit een van de opties.
 2. Waar richt je op?
  In deze stap is het vooral belangrijk om even stil te staan bij wat je wilt bereiken met het schrijven.
 3. Lieve… wie eigenlijk?
  Je hebt nu een variant waarin je wilt schrijven en een doel voor ogen. Mooi, dan is de laatste stap die je wilt nemen nog bedenken voor wie je schrijft.
 4. Klaar voor de start? Af!
  Dat is achter de rug, die voorbereidingen. Wat mij betreft kunnen we nu aan het leuke gedeelte beginnen. We gaan jouw verhaal uit jou krijgen en opmaken.
 5. De naakte waarheid
  Jouw gevoelens liggen nu open en bloot voor je en ik kan je feliciteren. Wat mooi dat je de tijd hebt genomen om wat in je zit, er uit te halen.

Kijk, zo gemakkelijk kan het zijn. Zelfs voor perfectionisten. Enne, wil je aan het eind een spelcheck doen? Ga je gang! Het is jouw verhaal, zorg dat het voor jou klopt. Laat mij jouw Yoda zijn, ik help je graag om dat te bereiken.

Zolang jij met (een beetje) vertrouwen aan de slag gaat, dan kom je daar. Dat beloof ik je. Wie ik ben? Ik ben Lilian Finn. Ooit er van overtuigd dat ik ab-so-luut niet kon schrijven. Nu schrijf ik voor mijn werk en breng zelfs boeken uit. Maar ik vergeet niet het gevoel dat mijn eerste schrijfsel gaven. Het ‘klikte’ in mijn hoofd. Mijn hoofd werd stil en alle woorden die ik eerder niet kon vinden, vlogen mijn vingers uit. Ik voelde mij vrij. Dat gevoel, dat gun ik jou ook!

Lilian is heel blij aan het werk achter haar laptop